Thursday, April 19, 2012

Babi Ada Di Mana-Mana

Kalau tak yakin, jauhilah. Yang cantik tidak semestinya baik. Yang hebat tak semestinya halal. Terlalu banyak yang haram berbanding yang halal. Pengeluar makanan bukan Islam harus dicurigai kerana sudah wujud tanda bahawa umat Islam dikhianati.

DNA babi juga digunakan

Jika masih mahu juga mencari yang haram walaupun sudah mengetahuinya, tiada siapa yang mampu membantu anda. Anda yang bertanggung jawab terhadap diri anda sendiri. Atas dorongan nafsu yang membuak, biasanya manusia akan mencari seribu alasan untuk menghalalkannya walaupun jelas haram..

tercemar dengan babi

Perkara ini di highlight kembali sebagai peringatan agar kita dapat berwaspada dengan perkara subhah dan yang meragukan. Kita sering terlupa  dan ada yang belum pernah mengetahuinya. Babi ada di mana-mana. Jangan sampai tabiat 'babi' menguasai hati dan perangai kita.

Babi dan arak adalah satu dari punca penyakit jiwa manusia. Manusia menjadi engkar terhadap sifat kemanusiaan yang ada pada dirinya. Ingatlah musuh telah pun tahu keduanya ini akan menjatuhkan tahap keimanan manusia Islam. Ia digunakan sebaiknya dalam industri makanan dan minuman milik mereka. Terutama mereka yang amat membenci Islam seperti Yahudi dan Nasrani. 

arak halal?

Mulai sekarang perlu ada usaha pemerintah memperbanyakkan produk terjamin halal disamping setiap muslim berusaha agar tidak mencuba makanan yang tidak diketahui statusnya. Jika JAKIM sendiri sering ditipu dengan 'sijil halal palsu' dan JAKIM sendiri tiada kuasa mutlak menghalang produk haram dipasarkan dengan bebas dalam negara, bagaimanakah nasib kita?

Mampukah kita hanya berharap kepada logo 'halal' tersebut? Sudah sepatutnya sebuah badan khas menjaga kebajikan Islam khasnya makanan halal serta mempunyai kuasa undang-undang ditubuhkan di negara ini. Disamping itu sebuah Badan Berkanun yang bertanggung jawab menjalankan kerja-kerja penyelidikan khusus terhadap setiap makanan dan sumber makanan perlu ditubuhkan segera. Sebagai negara Islam kita wajib melaksanakannya. Keduanya boleh disatukan di bawah satu organisasi.

Andai kata negara ini diperintah oleh bukan Islam, perkara yang lebih buruk akan terjadi. Saya percaya Islam akan dinodai dengan dahsyat. Sebelum ini terjadi, kerajaan mesti mengambil inisiatif segera menjaga kebajikan rakyat yang beragama Islam. Jangan biarkan orang Islam termakan babi atau bahan tercemar babi. 

Amat diragui, bukan Islam di Malaysia semakin tidak menghormati Islam. Telah wujud sikap diskriminasi serta sabotaj yang disengajakan. Sejauh mana mereka menghormati Islam dan penganutnya? Jujurkah para pengilang dan penjual makanan bukan Islam kepada orang Islam? Jawapannya sangatlah jelas. Kecuali ada undang-undang khusus yang kukuh digubal untuk menghalangnya. Mampukah Malaysia lakukannya?

barbican juga - anda meminumnya?

Sejauh manakah kita berhati-hati terhadap perkara HARAM? Terutamanya makanan yang akan mendarah daging? Babi dan komponennya ada di mana-mana sekarang sehingga pinggan mangkok pun ada yang diperbuat dari abu tulang makhluk ini.

ada dna babi

Babi dan anjing adalah najis berat. Sejauh mana kita dapat menghindarkan diri darinya? Tanyalah diri anda sendiri. 

Di bawah disiarkan kembali satu artikel penuh kontroversi satu waktu dahulu. Kepada mereka yang kaya raya dan sering menginap di hotel mewah serta mampu berbelanja besar, berhati-hatilah perangkap subhah ini. Atau anda rasakan 'babi' jenis ini sudah berubah menjadi 'halal'?.

Ada sesuatu yang menarik dan eksklusif untuk diketahui. Produk hebat dan mahal sebegini menjadi tarikan kaum kaya dan mewah.

Waspada Dengan Pinggan Mangkuk  "BONE CHINA".
zamreda

 
bas rupa babi pun ada (lowkahpin.blogspot.com)

KUALA LUMPUR: Umat Islam perlu berwaspada apabila membeli pinggan mangkuk dan perkakasan makanan seperti cawan dan piring daripada seramik kerana ada jenama tertentu mengandungi campuran tulang haiwan, termasuk tulang babi.

Tinjauan di beberapa gedung beli-belah di ibu negara mendapati tiada label diletakkan bagi memaklumkan pengguna bahan campuran digunakan untuk menghasilkan perkakasan itu.

Berbanding dengan kedai kasut yang biasanya meletakkan label ‘kasut diperbuat daripada kulit babi’ di ruang jualan, peniaga yang menjual pinggan mangkuk mengandungi campuran tulang haiwan tidak memaklumkannya kepada pembeli.

Pegawai Penyelidik Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Hatijah Hashim, ketika diminta mengulas, berkata orang ramai boleh mengenali perkakasan yang mengandungi tulang haiwan kerana kebanyakannya tercatat Bone China di belakangnya.

Bone China adalah istilah komersial digunakan pembuat perkakasan pinggan mangkuk yang mengandungi tulang haiwan.

“Berbanding penggunaan kaca dan tembikar sepenuhnya, perkakasan yang mengandungi tulang haiwan ditumbuk halus itu biasanya diimport dari Jepun dan United Kingdom. Ia dicampurkan bagi menjadikannya lebih berkilat dan cantik.

“Ia biasanya lebih eksklusif dengan harga mencecah RM8,000 satu set,” katanya.

Namun, katanya, peniaga sepatutnya lebih bertanggungjawab dengan meletakkan label di ruang jualan bagi memudahkan umat Islam mengenal pasti sama ada perkakasan dibeli dicampur tulang haiwan.

Bagaimanapun, beliau berkata, umat Islam boleh menghubungi CAP di talian 04-8299511 untuk kepastian.

Pengarah Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin, berkata pihaknya pernah menerima aduan umat Islam yang khuatir mengenai penggunaan perkakasan seramik yang dikatakan mengandungi tulang haiwan.

“Namun, kami tidak dapat berbuat apa-apa kerana tidak mempunyai bukti kukuh. Pihak berkuasa perlu menubuhkan unit khas untuk membuat kajian makmal,” katanya.

Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Zainal Abidin Jaffar, pula berkata pengguna yang ingin mendapatkan kepastian boleh membawa perkakasan itu untuk dianalisis oleh Unit Pemantauan dan Penguatkuasaannya.

kredit to bharian.

Senarai barang yang mengandungi unsur Babi

NOTA TAMBAHAN ... waspada
dari Sharina Bahrin ..tq ...

Wall Photos
Perhatikan titik Merah di dalam simbol merah persegi yang ditunjukkan di atas bar coklat seperti:

Bounty bar Chocolate / Marikh / sneaker ... ia ditunjukkan secara khusus di belakang, sebelah no. berat kandungan.

Cap Ini bermakna

bahawa produk-produk ini mengandungi gelatin yang berasal dari daging babi!!

Mereka meletakkan tanda ini untuk memberi amaran/makluman kepada vegetarian bahawa coklat tersebut mempunyai kandungan bukan vegetarian, bahawa ia mengandungi bahan dari glatin haiwan termasuk "babi".

TOLONG berkongsi info ini dengan semua rakan anda dan ingat bahawa "Siapa memberi Peringatan yang BAIK Kepada yang lain AKAN Mendapat KEBAIKAN dan rahmat dari ALLAH S.W.T

By: Aliff Cullen


1 comments:

Nurun Nur 9111 said...

salam sejahtera,
betulla tu...da mcm2 ada skrang ni...tapi bila difikir2kn mcmana nak hidup dalam zaman ni?kekiri babi,kekanan arak...jadi duduk dalam gua ok kot...aduh...

apa2pun,jauhi sekadar yang termampu...
zaman skrang ni susah nak cakap...kita kata halal,tapi ikut fekah haram pulak...jika nak kira halal haram,segala yang kita makan ni haram...sebab da bercampur baur dengan duit tokey2 yang dok asik main judi tu...

langkah ada peraturan
peraturan cipta kekalutan
dimana pula kau berdiri
disini...

ya,disini...

harap maaf jika ada yang tidak bersetuju dgn kata2 saya...sekadar pandangan dari manusia jahil...satu ilmu dinyatakan seribu kebodohan tersimpan...

sekian,

-Annur-

Post a Comment

Sila beri pandangan anda, elakkan dari kata nista atau kata-kata di luar peradaban. Pandangan Tulus dari anda amat dihargai, terima kasih.

 
Copyright 2009 abatasa ii. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan