Monday, July 27, 2015

kekayaan misteri JHO LOW membingungkan rakyat M'sia


Assalamualaykum wbt..

11 syawal 1436 | Pertama kali saya membaca portal sarawakreport ia memuatnaik berita seorang rakyat malaysia bernama Jho Low yang dilapurkan membelanjakan sejumlah RM400 ribu untuk membeli sebotol champagne semata mata untuk mengundang Paris Hilton seorang anak billionair dan juga pelakun semi porno untuk berpesta bersamanya.

Siapa Jho Low ??.. itulah persoalan yang timbul dalam benak saya kerana didalam senarai billionair malaysia namanya tidak pernah timbul atau lapuran lapuran berita akan kejayaan bisnesnya juga tidak pernah dihighlight dimana mana akhbar atau majalah bisnes dimalaysia.



Hari ini semua org sebut Jho Low kerana kelicikan dia berselindung dibelakang syarikat sarat hutang 1mdb dan didakwa sebagai manusia yang hidup mewah diatas hutang yang dibebani oleh 1mdb.

Persoalan yang belum terjawab kenapa sebuah syarikat milik penuh kerajaan pusat menggunakan Jho Low sebagai penasihat ?.. dan kenapa Sir Najib Razak menafikan bahawa Jho Low tidak pernah terlibat dalam urusan 1mdb?..

Image result for jho low net worth

Kenapa Jho Low amat dilindungi? Kenapa PM begitu takut bila nama Jho Low dibangkitkan? Seperti ada sesuatu yang cuba disembunyikan dan ia menjadi punca masalah ..

Adakah Tun Dr Mahathir seorang pengkhianat bila bertanya siapa Jho Low dan kenapa PM cuba sembunyikan Jho Low?







Hentam Dr Mahathir hanya jadikannya ‘popular’, kata TPM

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tindakan menghentam bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad kerana begitu lantang mengkritik pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hanya menyebabkan kedudukan Barisan Nasional (BN) semakin lemah dan goyah. Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan mesyuarat Umno Cheras di Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 26 Julai, 2015.

Pihak yang menghentam Tun Dr Mahathir Mohamad melakukan perbuatan sia-sia kerana ia hanya menyebabkan populariti bekas perdana menteri itu semakin melonjak naik, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan perdana menteri itu merujuk kepada ahli Umno yang menggunakan media arus perdana untuk menghentam Dr Mahathir kerana begitu lantang mengkritik pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terutama berkaitan skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).
Menurut Muhyiddin, tindakan tersebut hanya menyebabkan kedudukan Barisan Nasional (BN) semakin lemah dan goyah.

"Saya setuju Dr Mahathir ibarat bapa kita, beliau bekas perdana menteri ada banyak idea.

"Saya tidak pernah ada masalah dengan beliau (Dr Mahathir), tidak sulit untuk saya komunikasi dengan beliau dalam beberapa pertemuan .

"Jadi berhentilah hentam Dr Mahathir, beliau adalah bekas perdana menteri, lagi anda hentam, lagi populariti beliau melonjak sehingga mencecah bumbung dan kedudukan kita pula jatuh," katanya semasa ucapan penggulungan mesyuarat Umno Cheras di Kuala Lumpur hari ini.

Menteri pendidikan itu berkata, Dr Mahathir ada mengakui kepadanya kritikan terhadap Najib adalah kerana dasar sayang.

"Ketika pertemuan itu, Dr Mahathir ada katakan ia bukan kerana jambatan bengkok. Katanya itu dah lama berlalu ketika zaman Tun Abdullah Badawi.

"Tapi beliau sayangkan Najib dan cukup bimbang dengan apa berlaku.

"Beliau kata sebab terkenang bapa Najib, kerana Tun Razak adalah pemimpin yang melantik dirinya sebagai perdana menteri. Beliau hanya beri pandangan dan saya tidak fikir ia melampau," katanya.

Muhyiddin berkata, BN dilanda masalah yang berterusan dan ketidaksefahaman antara perdana menteri dan Dr Mahathir dan tidak seharusnya menambahkan lagi konflik berlaku.

"Kita ada banyak masalah, jadi jangan tambahkan lagi, musuh kita ramai di luar sana yang mendoakan kita jatuh dan kita tidak seharusnya terus membiarkan situasi ini," katanya. – 26 Julai, 2015.

Wednesday, May 13, 2015

Kenapa Rahsiakan.. Peristiwa Sebalik Tirai?


Anak Rosmah
Ada sesuatu yang cuba disembunyikan.
Anak tiri yang kaya secara tiba2 terkait
1MDB. Rosmah pula ikut terbeban. 

Oleh kerana ada “backup” sebesar kerajaan Malaysia, maka ramai yang sudi meminjam duit kepada 1MDB sebelum ini sehinggalah hutang ditimbunkan menjadi RM42 bilion.
Hutang membesar dengan penuh bergaya. Atas alasan apa Najib berjanji akan selesaikannya?

Apa yang jelas, ternampak halangan besar di hadapan.

Semakin lama semakin suram. Kerajaan Melayu Islam akan tumbang dalam masa terdekat (3tahun lagi)? Ini antara masalah dalaman kaum Melayu yang terus menerus mengelungsur ke dalam perangkap Cina Komunis (Bintang Tiga) Moden. Wayang diatur dengan kemas membawa Melayu ke arah masalah yang tidak akan ada penghujungnya.

Islam kah Najib, bila puluhan ribu juta wang negara jadi sandaran hutang? Mazhab mana jadi ikutannya? UMNO satu waktu dulu menjadi penyelamat bangsa dan agama kini menjadi beban yang merimaskan. PAS dan PKR asalnya adalah serpihan UMNO kini berperanan sebagai kudis2 tokak yang semakin besar kepada bangsa ini. Apa yang pasti mereka tidak akan berupaya menyembuhkan apa2 penyakit sebaliknya bertindak menjadi barah baru setiap masalah atau isu baru muncul dalam UMNO. UMNO bukan pasukan yang baik namun pasukan lain lebih buruk terutama apabila sanggup bersama musuh Islam Dogs and Pigs itu.

Mungkinkah isu semasa akan menjadi titik tolak sejarah kejatuhan bangsa ini dalam PRU nanti? Mungkinkah Melayu akan lenyap dalam sejarah akibat kegelojohan dan kebodohan pemimpinnya? Samaada yang pegang kuasa gagal menjaga amanah atau kumpulan berbajukan Islam tetapi berselimut dalam gebar Cina DAP. Kesemuanya jadi penyebab yang menghilangkan identiti negara Melayu Islam. 

Pemimpin bawahan (sebahagian dari mereka) diangkat oleh Najib, tentu sekali tidak akan melawan bossnya walaupun mereka tahu boss lakukan kesilapan. Mereka rela terus lakukan kerosakan demi keselamatan boss mereka. Mereka tidak akan peduli jika Melayu musnah atau Islam ranap, asalkan habuan mereka dipenuhi Najib. Baik Menteri atau pengerusi GLC terutama penjaga berita sensasi seperti akhbar dan TV1,2,3.

Najib akan memomokkan masalah kejatuhan UMNO/BN jika beliau ditentang berterusan. Padahal apa yang dia lakukan dengan 1MDB dan Cukai Baru cukup membebankan rakyat dan negara. Hal ini cuba disembunyikan dan rakyat dipaksa bercakap bahawa ia bukanlah masalah. Sesiapa yang berkata songsang akan dicop sebagai pembangkang. Rosmah tak boleh disentuh, anak tirinya tak boleh disentuh serta akawan2 Rosmah juga perlu disembunyikan. 

Rakyat amat ingin tahu "kenapa?" Malangnga Najib ambil sikap sebaliknya, tidak memberitahu kepada publik apa sebenarnya berlaku. Sekarang, memberi tentangan keras kepada sesiapa yang tidak menyokongnya. Jika ia berterusan dan Najib bertindak di luar kawalan, akan berlaku perkara yang tidak diingini. Semakin hari semakin kencang serangan keatas Najib oleh musuh2nya yang sekian lama diam membisu.

PM pecat saya kerana 1MDB cuba cagarkan hasil gas dan minyak Terengganu : Mantan MB

Benarkah kenyataan di atas? Kenyataan ini membuatkan pemikir upahan Najib meroyan sekejap dalam mencari alasan terbaik menangkisnya. Termasuk memburuk-burukkan Mantan MB tersebut.

Soal GST dan perkara semudah pre-paid pun gagal diselesaikan bagaimana hendak selesaikan hutang berpuluh ribu juta ringgit itu?

Jual negara kepada taikun Ananda Krishnan yang sememangnya dah kaya raya, akan bertambah kaya... Melayu akan ke mana?

Demi menjaga JhoLow dan Riza Aziz Malaysia terpaksa menelan air liur basi. 



IMDB ADALAH BARAH YANG PALING PARAH BUAT NEGARA DAN RAKYAT MALAYSIA.

Hutang 1MDB RM42 bilion perlu dibayar – sama ada Najib terus menjadi perdana menteri mahupun tidak – kerana yang menjamin hutang 1MDB ialah kerajaan bukannya Najib.

Najib selaku menteri kewangan dan juga penasihat 1MDB melalui satu jawapan bertulis 12 Mac 2015 mengaku yang “surat sokongan” yang dikeluarkan kerajaan kepada 1MDB Global Investment Ltd untuk membuat pinjaman berjumlah AS$3 bilion (RM9.6 bilion).

“1MDB Global Investment Limited perlu menggunakan dana dalaman syarikat termasuk kesemua asetnya terlebih dulu. Jika semua langkah tersebut diambil dan syarikat masih kekurangan dana untuk menyelesaikan pinjaman berkenaan, barulah surat sokongan kerajaan menjadi efektif,” kata Najib.

Apa maksudnya secara mudah? 1MDB perlu menjual aset-asetnya terlebih dahulu untuk bayar hutang. Jika tidak mampu membayarnya, maka kerajaan Malaysia (bukan Najib) perlu membayarnya.

Oleh kerana ada “backup” sebesar kerajaan Malaysia, maka ramai yang sudi meminjam duit kepada 1MDB sebelum ini sehinggalah hutang ditimbunkan menjadi RM42 bilion.

Untuk membayar hutang, 1MDB mencuba pelbagai cara. 1MDB pernah merancang IPO bagi mencari dana, tapi gagal. Bukan itu sahaja, 1MDB juga menerbitkan sukuk Bandar Malaysia bernilai RM2.4 bilion untuk mencari dana dan kini timbul ura-ura Lembaga Tabung Haji membeli RM1.6 bilion atau 66% sukuk tersebut berdasarkan dokumen yang diledakkan di blog mengenai pembelian tanah TRX.

Di Parlimen, Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah juga mengaku Tanjong Public Limited Company milik Tan Sri Ananda Krishnan membantu 1MDB mencari RM2 bilion dana untuk membayar hutang.

Selain daripada sukuk, rancangan IPO yang gagal, meminta bantuan Tanjong, 1MDB perlu mencari pembeli untuk aset-asetnya untuk membayar bunga hutang.

Antara aset-aset bernilai yang ada di tanah TRX dan Lapangan Terbang Sungai Besi yang diperolehnya secara murah oleh kerajaan Malaysia. Namun, tugas mencari pembeli menjadi semakin susah bagi 1MDB apabila kerajaan sendiri mengarah agar audit forensik dijalankan terhadap akaunnya.

Namun, ia tetap dapat mencari pembeli seperti Tabung Haji, yang sanggup membeli sekeping tanah kecil daripada 1MDB pada harga yang hampir 43 kali (RM2,773 sekaki persegi) daripada nilai yang diperoleh 1MDB (RM64 kaki persegi) daripada kerajaan secara tunai.

Meskipun rakyat marah, 1MDB tetap tidak membatalkan penjualan itu kepada Tabung Haji. Penasihat 1MDB Najib meminta Tabung Haji menjual tanah itu kepada pihak lain. Dalam erti kata lain, carilah pihak ketiga (yang tidak mampu dicari 1MDB) untuk membeli tanah tersebut tetapi duit RM188 juta yang dibayar Tabung Haji kekal di tangan 1MDB.

Kontroversi TH-1MDB kini membentuk satu cabaran besar bagi 1MDB untuk menjual aset-asetnya bagi membayar hutang. Jika penjualan sekeping tanah 0.63 hektar boleh mencetus kontroversi sebegini rupa, siapa lagi yang akan berurusan dengan 1MDB selepas ini?

Bagaimana 1MDB akan mencari dana pula selepas ini? Antara aset lain yang boleh membantu 1MDB menjana duit ialah dua penjana kuasa bebas (IPP) yang dibelinya pada 2012 iaitu Tanjong Energy Holdings Sdn Bhd daripada Ananda dan Mastika Lagenda Sdn Bhd daripada Genting Sanyen.

Akan tetapi, kedua-dua IPP ini dibeli pada harga yang jauh tinggi daripada harga pasaran.
Apakah tarif elektrik akan dinaikkan selepas ini kerana TNB terpaksa membeli sumber elektrik yang mahal daripada 1MDB demi membantu 1MDB menjana keuntungan?
Jika tidak, lubuk dan tabung mana 1MDB akan mencari dana seterusnya untuk membayar hutang? Apakah nasihat penasihat 1MDB?

Jika segala usahanya mencari dana gagal, maka 1MDB tidak dapat membayar hutangnya. Dengan itu, surat sokongan kerajaan akan berkuat kuasa dan kerajaan yang perlu menanggung beban hutang 1MDB.

Sesiapa yang menggantikan Najib akan juga berdepan dengan masalah 1MDB ini. 1MDB tidak boleh ditutup begitu sahaja. 1MDB sudah membesar menjadi masalah negara dan rakyatnya. Ia bukan sahaja setakat masalah yang berkait dengan Najib.

Ada sesiapa di Umno yang sanggup mengambil alih bom jangka jika Najib diturunkan buat masa ini? Jaga-jaga kerana kemoterapi pun tidak dapat membunuh kanser ini tanpa membunuh jasadnya. Kontroversi 1MDB-TH ini hanyalah isu kecil jika dibandingkan dengan isu 1MDB sebenarnya.


MAKLUMAT ASAS IMDB
Started in 2009
Address
Level 8, Menara IMC, No. 8, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia
Short Description
1MDB is a strategic development company leading market-driven initiative to help transform Malaysia into a thriving economy – one that is highly competitive, inclusive and sustainable.
Company Overview
The Government of Malaysia wholly owns 1MDB as a strategic enabler for new ideas and new sources of growth to propel economic transformation. 1MDB seeks to identify and unlock strategic value to fully unleash new growth potentials.
Long Description
1MDB has a unique concept in driving economic growth. It creates high-impact business opportunities to forge international partnerships through equal-capital joint ventures in game-changing projects. It leverages on the partners’ expertise to build capacity and translate their capital into foreign direct investment.
The company focuses on investments with strategic value and high multiplier effects on the economy, particularly in energy, real estate, tourism and agribusiness. Every investment undergoes a rigorous process of best global practices, supported by local and international experts as well as state-of-the-art infrastructure.
"Be bold and daring...to break new ground and do things differently" - Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak, Prime Minister of Malaysia, instructs the 1MDB team
Phone
+603-2730 8288


..


Jom kita baca  pula ulasan seorang Pengulas Muda yang tahu selok belok rumit kemelut 1MDB. Sukar untuk orang awam seperti kita memahami secara mendalam isu ini selain yang muncul dipermukaan. 

Tidak mustahil TDM sebenarnya amat faham apa yang berlaku tetapi buat2 tak faham untuk memberi ruang kepada Najib menjawabnya. Perlu diketahui TDM ada pakarnya sendiri yang mampu memberi maklumat terperinci kepadanya. (Harus diketahui semasa era pemerintahan TDM beliau banyak menaja budak2 ginius Melayu secara rahsia dan menjadikan mereka sebagai anak angkat.  Mereka akan dirai dan dikumpulkan dan yang terpilih dihantar ke luar negara untuk mendapat pendedahan. Balik mereka akan ditempatkan di satu2 lokasi strategik. Ada yang tak balik dan terus berkerja dengan agensi USA seperti NASA dan sebagainya).

Hanya untuk pengetahuan bagi yang tak tahu. Rahsia ini terus terpendam dan hanya diketahui oleh mereka yang terlibat. Tiada siapa yang akan membukanya. Memang handal TDM ini. Selain bukan kaki mabuk, atau kaki pompuan atau kaki sosial... TDM adalah seorang pemikir yang hebat dan mampu menyerang sesiapa sahaja termasuk Yahudi yang sedang menguasai dunia.

Ulasan Wan Ahmad Fayhsal ini memang agak berat namun cubalah untuk fahaminya.


Wan Ahmad Fayhsal 

GOLDMAN SACHS DAN 1MDB: BUKAN "PLAIN VANILLA"

Ini kupasan terakhir saya tentang 1MDB. Dan sebenarnya ini hal yang teknikal, bak kata orang Perak "renyah" untuk orang awam nak faham.

Ada yang tanya (baca: persoalkan kredibiliti) saya macam mana anda graduan Chemical Engineering tahu pasal corporate finance, etc.?

Disamping saya ada "brief stint" di PETRONAS sebagai Business and Strategic Planner dan di Jabatan Perdana Menteri (TERAJU), saya ada sedikit "exposure" tentang penstrukturan dunia korporat. Saya masuk PETRONAS pun ketika era peralihan kuasa Tan Sri Hassan Merican kepada Tan Sri Shamsul Azhar. Banyak saya belajar di Technology and Engineering Division selaku planner. Juga di TERAJU.

Saya bukan pakar Corporate Finance. Tak pernah saya mengaku pakar tapi saya seorang Felo di PUTRA Business School. Dan saya tulis berkenaan 1MDB dalam The Malaysian Reserve dan kupasan di MOBTV bukan sebagai graduan Chemical Engineering atau pelajar MA di CASIS UTM tetapi sebagai Felo di PUTRA Business School. Saya diberi izin dan pengesahan oleh majikan saya untuk bercakap dan ulas bagi pihak mereka.

Sudah tentu saya ilmu yang saya dapat tentang nak selamatkan aset 1MDB ini bukan bersifat "bookish". Kalau Puan Ainon Mohd. ada jaringan (network), saya pun ada jaringan juga terdiri daripada peguam, investment banker, sejarawan, banker, fund manager, regulator sekuriti etc.

Sebelum saya tulis dan berhujah saya akan rujuk pakar-pakar dalam pelbagai bidang ini untuk sahkan apa yang saya ingin panjangkan kepada umum.

Niat saya bukan untuk tulis sesuatu yang teknikal tetapi sesuatu yang bersifat "helicopter view" atau dalam adage Inggeris: "don't mistake the forest for the trees" tentang 1MDB dan cabaran Kedaulatan Negara.

Adalah hamba Allah, pelajar ekonomi UM persoalkan fobia dan paranoia saya terhadap Goldman Sachs dan juga persoalkan cadangan saya untuk meminta Kementerian Kewangan untuk buat rundingan semula dengan "bookrunner" dan "underwriter" 1MDB iaitu Goldman Sachs berkenaan hutang tertunggak yang saya kata berisiko tinggi untuk aset-aset strategik negara jatuh ke tangan asing.

Apa yang dilakukan oleh Goldman Sachs kepada 1MDB - bak kata orang-orang investment banker bukan "plain vanilla". Ianya sesuatu yang "unik" dan jarang dibuat.

Malah banyak penganalisa yang lebih wibawa daripada saya dalam Bloomberg dan Financial Times melihat perkhidmatan yang dilakukan oleh Goldman Sachs kepada 1MDB adalah sesuatu yang ganjil dan mirip kepada skandal Goldman Sachs di Greece yang akhirnya meletus kepada krisis ekonomi besar-besaran kini yang dipanggil "Grexit" (Greece mungkin keluar dari EU).

Cara bon (kertas hutang) yang disusun dan dikeluarkan oleh Goldman Sachs untuk 1MDB dalam jumlah yang besar sehingga mereka mendapat komisyen yang amat "masyuk" ($500 juta) bak kata investment bankers adalah sebenarnya bersifat "best efforts underwriting" yang membawa maksud Goldman tak janji boleh pastikan bon tersebut dilanggan sampai habis kesemuanya dan selalunya ianya bersifat risiko tinggi dan jarang-jarang berlaku.

Ini yang kita risau sebab jenis kontrak apa yang dimeterai antara 1MDB dan Goldman Sachs yang entah dari mana mereka dapat cari pelanggan dan pemiutang yang memberikan $6 bilion USD kepada 1MDB.

Kononnya komisyen yang mahal itu sebab nak kejar satu joint venture dengan PetroSaudi. Maka sebab itu Goldman Sachs minta upah lebih daripada upah "underwriting" yang biasa.

Kita tak tahu secara tuntas apa sebenarnya kerana hal ini hanya Lembaga Pengarah 1MDB yang perlu "come clean" kepada forensic audit. Kita tak mahu tengok-tengok dengan "high gearing/leverage" yang Goldman Sachs buat ini nanti jadi macam kes "currency swap" seperti Goldman buat untuk Greece. Kalau macam itu wassalam Malaysia. Balik kampung lah kita tanam jagung dan UMNO boleh bungkus.

Maka adalah mustahak untuk Kementerian Kewangan melalui Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP) berunding semula kontrak apa yang diistilah secara teknikal sebagai "NOVATION" dengan pihak Goldman Sachs selaku kepala kepada "Club Deal" dengan "sub-underwriters" yang lain yang terdiri daripada entah bank mana, kot-kot ada hedge funds dan institutional investors mana entah yang terdiri daripada orang asing yang sedang menangguk di air yang keruh.

Mereka dah keluarkan pinjaman kepada 1MDB dalam jumlah yang banyak dan dah masuk dalam rekod mereka sekian-sekian tempoh, riba' yang mereka ambil adalah sebanyak ini.

Kalau kita buat rudingan semula (novation) ke atas kontrak, sudah tentulah kita kena bagi pampasan kepada Goldman Sachs (dalam bentuk apa itu terpulang kepada kebijaksanaan KSP, Tan Sri Dr Mohd Irwan Siregar) yang mana Goldman Sachs kena runding balik kontrak yang Goldman tanda tangani dengan underwriters lain.

Jangan fikir bila Goldman buat kerja yang bukan "plain vanilla" ini seolah-olah lepas kutip $6 billion USD untuk 1MDB mereka cuci tangan. Ini bukan bon biasa, dan para peminjam dan pelanggan bon 1MDB ini sanggup langgan bon yang tidak ada rating sebab mereka percaya kepada nama GOLDMAN SACHS. Ya, pelik sekali, bon 1MDB hanya diberi rating selepas dipungut nilai $6 bilion yang mana dilakukan dengan penuh RAHSIA.

Masalah sekarang KSP duduk dalam 1MDB dan juga MOF Inc. Ada "conflict of interest". Sebab itu saya kata DS Najib kena "step aside" agar ada entiti lain yang bukan daripada MOF untuk ambil alih tugas novation dan saya cadangkan dalam tulisan saya guna entiti seperti Danaharta yang merupakan badan berkanun yang lahir daripda akta parlimen untuk operasi selamatkan Malaysia pada awal 2000 dulu oleh Tun M.

Kini entiti itu sudah berada di bawa PROKHAS.

Baiklah, saya berundur diri dulu daripada 1MDB.

Terima kasih kerana sudi membaca dan mendengar pandangan saya yang tak seberapa ini.

---

Wan Fayhsal,
Putra Business School




Selamat mengkaji, bukan sekadar berpolitik mudah dan ringkas. Bukan politik bodoh hina menghina dan kutuk mengutuk. Najib mampu melahirkan manusia pendendam tetapi bukan manusia pemikir. Bloger upahan Najib mampu berkerja 24jam tanpa rasa penat. TDM ada blogger upahan?? jawabnya TIADA selain dari mereka yang benar2 sayangkan bangsa Melayu dan Agama Islam tercinta. 

Teruskan mengkaji...


Saturday, May 9, 2015

Bagaimana Tabung Haji diseret ke dalam kemelut 1MDB?



Bukan soal sokong Tun M atau DSNR.  Persoalannya ialah untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku. Jauhi politik bertaraf rendah dan tidak akan dapat menyelesaikan sebarang konflik. Masa hadapan bangsa berpacukan kejujuran pimpinan, masihkah ada masa untuk bangsa ini menyelamatkan diri?


Tun M.....
Sumber - Chedet.cc

1. Tiada ada Negara yang begitu berjaya mengumpul wang dari orang Islam yang berhajat untuk mengerja haji dari Malaysia dengan Tabung Hajinya.

2. Wang yang ditabung sejak ditubuh Tabung Haji sudah meningkat sehingga ribuan juta Ringgit. Wang ini boleh dilabur supaya keuntungan dapat membantu pengurusan tabung haji dan subsidi kepada bakal haji.

3. Wang tabung haji adalah dari pencarum dan Tabung Haji hanya diamanahkan untuk mengurus dengan baik, dengan cara yang dihalalkan oleh Islam. Wang ini bukan milik Tabung Haji.

4. Amatlah menyedihkan apabila wang ini diguna untuk bailout (pemulihan) hutang 1MDB.

5. Tanah Tun Razak Exchange seluas 70 ekar dibeli oleh 1MDB dengan harga RM194.1 million untuk 70 ekar.

6. Sekarang Tabung Haji membeli satu setengah ekar dengan harga 188.5 million Ringgit, hampir sama dengan harga 1MDB beli 70 ekar. Untung besarlah 1MDB. Sebenarnya tanah ini, asalnya untuk mengadakan pusat dagangan bumiputra. Tetapi 1MDB telah mengenepikan projek ini.

7. Inikah cara Tabung Haji mengguna duit orang ramai yang diamanahkan kepadanya. Pencarum berharap duit yang disimpan dengan Tabung Haji diurus untuk kebaikan mereka tetapi wang ini diguna untuk menyelamatkan 1MDB yang telah hilangkan berbillion Ringgit.

8. Rancangan ini perlu dibatal sekarang juga.

9. Tunku Aziz berkata dia sedia menyiasat Jho Low dan Riza Aziz jika saya buat laporan. Sebenarnya laporan telah dibuat oleh pihak lain tetapi tidak ada siasatan yang dibuat oleh sesiapa. Sebaliknya pihak yang melapor dimufliskan dan rumahnya telah digeledah.

10. Jika Tunku Aziz begitu prihatin terhadap gejala rasuah, siasatlah dan laporlah kes-kes berkenaan. Buktikan juga yang saya lesap duit kerajaan!!

Jika tidak dapat diam sajalah.




Yahaya Ismail
menulis....


ANTARA KEPENTINGAN UGAMA DENGAN KEPENTINGAN PRIBADI

Berjuta penyimpan Tabung Haji tidak puas hati dengan tindakan pihak TH membeli tanah 1MDB. Kata CEOnya hanya satu lot tanah saja yang dibeli dari 1MDB itu. Soal satua atau dua lot bukan isu. Kononnya TH membeli tanah itu dengan harga yang terlalu tinggi menggunakan wang berjuta penyimpan yang hanya mempunyai suatu destinasi dlm hidup mereka - menunaikan haji. Duit mereka bersih dari rasuah, dari putarbelit, dari perjudian, dan penipuan. Ia lahir dari keringat dan tulang belulang berjuta rakyat Melayu miskin yg hendak menunaikan seruan Allah. Prof Ungku Aziz yg mengasaskan TH juga mempunyai suatu matalamat yg unggul - memudahkan berjuta umat Islam meninaikan rukun lima perkara melalui TH.

Jangan siapa-siapa cuba memesongkan aspirasi berjuta umat Islam yg melabur dlm TH. Jangan memutarbelitkan berbagai muslihat dan nafsu serakah menggunakan duit bersih TH untuk kegunaan yg meragukan nawaitu mereka.

Perlu diingat para penyimpan TH dari golongan miskin pun tahu skandal 1MDB yang kerugian RM42 bilion yang Najib sendiri tidak mampu menjelaskan sepenuhnya soalan dari Tun M. Rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan jawapan sejuta liku dari Najib yang hanya menggilap egonya sebagai PM tetapi imejnya tercemar kerana ketidakmampuannya menjadi pemimpin yg bermaruah dan berkeliber seperti bapanya Tun Razak.

Walaupun CEO TH bersilat dengan kata2 kononnya TH bukan hendak "bail out" 1MDB tetapi para penyimpan TH bukan berjiwa kaldai yang boleh angguk dengan penuh taat setia kenyataannya itu.

Dari segi moral ugama TH sudah mencemar kepentingan berjuta penyimpannya yang tidak mahu sekali-kali TH terlibat dalam apa saja jenis rasuah, penyelewengan, keuntungan yang haram dari segi Islam. Tidak masuk akal dan boleh diterima oleh penyimpan2 TH bahawa tanah yg milik kerajaan dijual dengan harga RM64kp oleh 1MDB dari kerajaan yg dipimpin Najib selaku PM merangkap menteri kewangan.

Sekarang TH pula beli tanah 1MDB dengan harga antara RM2800 hingga RM3900 kp. Kata CEO TH yang baru dilantik, Johan Abdullah dengan :discount"!   Jangan perbodohkan berjuta para penyimpan TH. Ini bisnes kongkolikong namanya yang keduanya merupakan agensi kerajaan!

Tidak siapa yang siuman fikiran mengatakan TH mendapat keuntungan besar membeli tanah dari 1MDB dengan harga yang begitu mahal. Barangkali orang gila di Tg Rambutan akan ketawa berdekah-dekah sambil melompat dalam kamar betapa "gilanya" TH membeli tanah yg begitu tinggi harganya dengan "discount" kononnya! Beruk lutung dan babi hutan montel pun ketawa melihat ketololan pengurusan TH dalam isu ini.

Banyak orang berpendapat Najib gelabah kerana dia tidak dapat menjelaskan mengapakah 1MDB yang dia sendiri menjadi pengerusi lembaga penasihat kerugian RM42 bilion. Kononnya 1MDB simpan wang di Cayman Island. Lepas itu dikatakan duit itu dikeluarkan dan disimpan di Singapura pulak.

Kalau betul 1MDB itu untung dari simpanannya di Calyman Island mengapakah tak bawa masuk ke Malaysia? Alasan yang diberikan, Bank Negara Malaysia akan menimbulkan masalah. Masalah apa pulak kalau itu duit kerajaan yang untung dari pelaburan luar negara?

Ada pula laporan mengatakan pihak 1MDB memberi dokumen palsu kepada bank di Singapura mengenai syarikat itu! Apakah ini benar? Mengapa Najib selaku pengerusi lembaga pengarah penasihat 1MDB boleh membiarkan sebuah syarikat kepunyaan kerajaan Malaysia mencemarkan imej kepimpinannya dan juga negara? Dimanakah letak maruah dan integriti serta kredibiliti Najib sebagai PM meragkap Menteri Kewangan?

Para penyimpan TH tahu Najib meletakkan kroni-kroninya dalam berbagai agensi kerajaan termasuk TH. Najib tahu TH mempunyai aset lebih dari RM50 bilion dari simpanan lebih 15 juta umat Islam dari kalangan miskin, sederhana dan sedikit saja dari kalangan orang kaya. Banyak penyimpan berpendapat TH diarah membeli tanah 1MDB dengan harga yang terlalu tinggi untuk membantu 1MDB yang menghadapi krisis kewangan yang teruk itu. Tindakan ini dianggap pengkhianatan oleh berjuta penyimpan, dan Najib dengan pihak lembaga TH adalah bertanggungjawab.

Setiap penyimpan TH berhak mendesak pihak polis dan SPRM menyiasat skandal ini dengan segera. Setiap penyimpan TH boleh membuat laporan polis untuk menyiasat apakah berlaku penyelewengan dan kongkolikong dari penjualan tanah ini. Najib dan lembaga TH harus ngat, ini duit bersih dari berjuta umat Islam miskin yang menyimpan berpuluh tahun untuk menunaikan haji. Jangan sekali-kali menyalahgunakan duit mereka untuk tujuan mungkar membantu 1MDB yang banyak kongkolikongnya.

Para penyimpan TH bertanya apakah Najib tidak peka dengan aspirasi Islam berjuta penyimpan TH? Apakah dia fikir para penyimpan boleh mendiamkan diri melihat mainan kongkolikong dalam pembelian TH ini? Kalau GST Najib menggali kubur politiknya tapi dengan pembelian tanah 1MDB oleh TH ini membuat Najib sendiri menguburkan dirinya.

###


 'Conflict Of Interest'

“Pelantikan orang politik sebagai Pengerusi TH hanya menimbulkan situasi 'conflict of interest' di dalam pentadbiran dan hala tuju LUTH itu sendiri. Malah, kewujudan orang politik sebagai pengerusi TH akan hanya menimbulkan kesangsian dan keraguan para pencarum. “Adalah tidak wajar bagi sesebuah institusi kewangan Islam yang memegang amanah para jemaah haji dari seluruh negara dipengerusikan oleh orang politik yang dilantik,” - Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malik


Image result for tabung haji 1mdb 


Ulasan: Tabung Haji dan "Bailout" 1MDB

Tabung Haji boleh memberi pelbagai justifikasi, tetapi orang ramai yang tahu mengenai perniagaan dan mengenali 1MDB akan menghidu ciri-ciri “bailout” (penyelamatan) dalam pembelian tanah di tapak Tun Razak Exchange (TRX) itu.

Kita semua tahu tidak ada banyak kegiatan yang berjalan di TRX. Jadi pembelian tanah oleh Tabung Haji itu amat diperlukan oleh 1MDB bagi meyakinkan pihak-pihak lain. Sebelum ini ia menjual 17 ekar di tapak yang sama kepada syarikat pemaju hartanah Australia, Land Lease, untuk tujuan usaha sama.

Dari sudut korporat, alasan yang diberikan oleh pengurusan tinggi Tabung Haji mungkin masuk akal. Tetapi cuba memisahkan urus niaga itu daripada penyelamatan 1MDB adalah mustahil.

Ini adalah kerana dalam tempoh tidak sampai dua bulan hampir RM3 bilion telah dibelanjakan untuk menyelamatkan 1MDB daripada mungkir janji kepada bank dan bagi memenuhi keperluan pembiayaan semasa.

Dalam operasi penyelamatan pertama, 1MDB akhirnya terpaksa mengaku yang ia menerima pinjaman RM2 bilion daripada usahawan T Ananda Krishnan (melalui Tanjong Energy) dan selepas itu sebanyak RM950 juta lagi daripada Kementerian Kewangan.

Serentak itu media massa juga melaporkan bahawa beberapa buah syarikat swasta, termasuk milik bukan Bumiputera, telah menyatakan minat untuk membeli aset-aset 1MDB.

Dalam tulisan saya dalam blog ini dan di tempat-tempat lain, saya berulang kali memberi amaran agar syarikat-syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) tidak dipaksa memberi hutang kepada 1MDB atau menyelamatkannya.

Kita telah lihat sebelum ini bagaimana dua institusi kewangan yang berkaitan GLIC memberi pinjaman kepada 1MDB, tetapi hampir-hampir tidak mendapat balik hutang mereka kerana 1MDB tidak mempunyai wang.

Institusi yang saya maksudkan adalah Maybank yang dimiliki oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan RHB Capital yang dipunyai oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

"Conflict of Interest" dalam Tabung Haji
Adalah sukar untuk mempercayai bahawa Tabung Haji secara sukarela mahu turut terjerumus ke dalam kontroversi dan krisis 1MDB jika tidak “dipujuk” atau “dipaksa” oleh sesiapa.

Seyogia diingatkan pengerusi Tabung Haji, (Datuk Seri Panglima) Abdul Azeez Abdul Rahim adalah wakil rakyat Barisan Nasional (Umno) dan Ahli Majlis Tertinggi Umno yang diketahui amat akrab dengan Perdana Menteri (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak. Mohd Najib adalah pengasas 1MDB dan pengerusi Lembaga Penasihatnya

.
Abdul Azeez Akrab Dengan Mohd Najib


Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, (Tan Sri) Ismee Ismail pula adalah ahli lembaga 1MDB.

Dalam situasi ini, adalah sukar untuk kita tidak mengesyaki wujudnya “conflict of interest” (percanggahan kepentingan) melibatkan ketiga-tiga watak berkenaan – Mohd Najib, Abdul Azeez dan Ismee.


Ismee Juga Ahli Lembaga 1MDB

Jadi tidaklah menghairankan apabila begitu banyak pihak, termasuk yang sebelum ini menyokong kuat Mohd Najib dan mengecam pengkritik 1MDB, mempertikaikan urus niaga Tabung Haji dengan 1MDB itu.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Presiden Umno, (Tan Sri) Muhyiddin Mohd Yassin dipetik sebagai berkata bahawa isu 1MDB akan meletup di muka Umno.

Pemuda Umno turut mempertikaikan urus niaga itu. Ketuanya, Khairy Jamaluddin mahu Kementerian Kewangan (MOF) dan Tabung Haji menjawab enam soalan untuk memberi penjelasan kepada orang ramai, khususnya kepada pencarum Tabung Haji, mengenai pembelian itu. (Baca selanjutnya)

Saya tidak hairan jika lebih banyak urusan seperti ini dilakukan dalam masa terdekat dengan restu Perdana Menteri kerana 1MDB nyata kekeringan wang untuk menampung pembayaran balik hutang dan membiayai urus niaganya.

Hakikat bahawa 1MDB dalam keadaan terdesak diakui sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, (Datuk Seri) Abdul Wahid Omar yang baru-baru berkata urus niaga 1MDB tidak lestari kerana ia berhutang terlalu banyak dan pengaliran tunainya tidak cukup untuk membayar balik hutang.

baca selanjutnya "klik"
A Kadir Jasin

A KADIR JASIN said...
Salam para pembahas dan pembaca sekalian, Dalam posting bertajuk “Lima Puluh Tahun Tabung Haji” pada 2 Julai, 2013, saya, antara lain, menulis:
“Hari ini, dalam usaha memudahkan ibadat haji rakyat Malaysia dan memperkasakan ekonomi umat Islam Malaysia, LTH telah berjaya mengumpul dan menjanakan dana melebihi RM36 bilion (baca di sini).
Demi Allah dan demi masa depan umat Islam Malaysia, adalah menjadi tanggungjawab dan perjuangan kita bersama mempertahankan LTH dan mengelak daripada berulang episod durjana yang beberapa kali menimpanya akibat perbuatan orang yang tidak amanah dan tidak cekap (baca di sini).”
Rencana disiarkan itu serentak dengan pelantikan Abdul Azeez oleh Mohd Najib untuk menjadi Pengerusi Tahung Haji. Saya rasa Mohd Najib tidak peduli lagi apa yang akan terjadi kepada Umno dan BN pada PRU akan datang.

Nampaknya dia dan pesekongkolnya lebih utamakan 1MDB kerana banyak lubang dan angkara yang perlu ditimbus dan disembunyikan demi menyelamatkan diri beliau dan orang-orang yang memegang kunci peti duit 1MDB.
Saya rasa 1MDB “is about to explode” macam Muhyiddin kata tapi dengan kesan yang lebih dahsyat. Cuba tanya Najib, Azeez dan Ismee berapa ringgit simpanan purata pencarum dalam Tahung Haji?
Ini duit orang miskin untuk ke Makkah bukan untuk “bailout” 1MDB! Berilah apa pun jaminan, orang tak akan percaya.  Wallahuaklam.

Tuesday, May 5, 2015

DSNR berdiam diri tentang skandal 1MDB...




BERLARUTNYA ISU ‪#‎1MDB‬ , BURUK PADA NAJIB.....

1. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berterusan berdiam diri tentang skandal 1MDB kini seolah-oleh mengatakan yang beliau terlibat dalam skandal tersebut.

2. Bukan sahaja pembangkang malah ramai rakyat menganggap tindakan DS Najib Razak terus mendiamkan diri tentang pendedahan terbaru berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) secara langsung memberi implikasi beliau terlibat dalam skandal tersebut.

3. Terbaru, Mantan PM Tun Abdullah Badawi, meminta DS Najib menjawab semua kritikan berkaitan dengan Syarikat gergasi itu.

4. Semakin lambatnya PM menjawab berkaitan 1MDB, maka semakin kuat persepsi bahawa perdana menteri sedang cuba membeli masa supaya dapat melindungi mereka yang dinamakan portal Sarawak Report dalam pendedahannya termasuklah ahli perniagaan Low Taek Jho, juga dikenali sebagai Jho Low.

5. Tindakan berdiam diri PM akan menghakis kecekapan beliau sebagai menteri kewangan dan perdana menteri, tetapi ia juga akan mengundang anggapan bahawa secara langsung memperlihatkan beliau terlibat dalam keseluruhan skandal gergasi itu.

6. Najib boleh mengesahkan atau menafikan serta-merta yang syarikat Low menggelapkan dana dari 1MDB, kerana sebagai menteri kewangan, beliau mempunyai akses kepada dokumen dikeluarkan Sarawak Report dalam pendedahan mereka. Beliau berkata, sekiranya Sarawak Report menipu, Najib selaku pengerusi lembaga penasihat 1MDB sudah pasti berkeupayaan memberikan semua bukti berkaitan untuk memusnahkan kredibiliti portal berkenaan.

7. PM perlu langkah proaktif untuk meningkatkan tahap keyakinan pelabur dan menyingkirkan rasa ragu-ragu komuniti pelaburan terhadap 1MDB dan kebolehpercayaan kerajaan. Seperti kata Pengerusi Eksekutif CIMB Dato Nazir Razak yang juga adik kepada PM, bahawa 1MDB bagaikan gajah dalam rumah, yang kelihatan sangat besar akan tetapi susah dilapah. Adik kepada PM itu, selanjutnya berkata, semakin cepat isu 1MDB selesai, maka semakin baik untuk negara.

8. Najib yang lebih gemar untuk tidak menjawab tuduhan berkaitan 1MDB termasuk daripada mantan Perdana Menteri- Tun Dr Mahathir, selain pendedahan Sarawak Report itu menyebabkan rakyat tiada pilihan, selain mempercayainya.

9. Semakin berlarutan isu 1MDB, ramai rakyat mula hilang kepercayaan kepada perdana menteri.

Dari: ApaYangTersirat.

Siapa yang layak menjelaskan kekalutan ini? Najib atau orang lain? Tiada seorang pun menterinya berani ke hadapan membela dasar 1MDB beliau..

NAJIB mengambil langkah DIAM MEMBISU DENGAN HARAPAN 'ISU' INI menjadi malap dan dilupakan. TERPADAM DAN TENGGELAM. 

SEMAKIN LAMA SEMAKIN KUCAR KACIR. SEMAKIN HARI SEMAKIN MENDALAM TUDUHAN BAHAWA NAJIB TELAH MEMBANTU SAHABATNYA MENGAUT UNTUNG DARI 1MDB. SIAPA YANG MAMPU MENJAWAB SELAIN NAJIB? 

Image result for 1mdb debt

Image result for 1mdb debt

Image result for 1mdb debt



Image result for 1mdb scandal

Image result for 1mdb scandal


HEIST OF THE CENTURY – How Jho Low Used PetroSaudi As “A Front” To Siphon Billions Out Of 1MDB!


Image result for 1mdb scandal 



Image result for 1mdb scandal



Recent Posts

Entri di "King of the East"

 
Copyright 2009 abatasa ii. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan