Tuesday, August 4, 2015

APA YANG BERLAKU ada kita kisah?


Jho Low tidak didakwa?
Atau dia sememangngnya tidak akan didakwa?
Sebaliknya siapa yang bertanya mengenai mamat
 ini akan dianggap sebagai musuh negara.

Malaysia semakin terkenal di seluruh dunia. Dimana2 sahaja masyarakat dunia memberi tumpuan kesah PM kita yang hebat dan semakin terkenal - Datok Sri Jibby.

2 KISAH BESAR

1. 1MDB

2. Derma 2 billion

2 kisah besar ini nampaknya semakin panas. Berpusing2 ligat macam gasing. Bila didesak PM segera arahkan Audit Negara, SPRM dan PAC siasat. Tup tup menteri kabinet yang tak berapa nak faham kesah 1MDB dan betanya beberapa soalan telah dipecat atas alasan rombakan kebinet.

akhbar Utusan Melayu SingapuraKISAH AKAUN PM DAN PENYOKONGNYA
MatRodi

Penyokong 1MDB dan PM mula-mula kata mustahil wang sebanyak USD700 juta boleh masuk ke akaun peribadi tanpa dikesan oleh Bank Negara.


Lepas itu kata takkanlah bodoh sangat PM nak songlap duit dengan guna akaun sendiri di dalam negara.

Bila kena kritik, penyokong ini jawab kita tunggulah hasil siasatan pihak berkuasa.

Semalam pihak berkuasa sahkan wang sebanyak USD700 juta memang masuk ke akaun PM kesayangan mereka.

Maka skrip baru diguna pakai iaitu tak salah untuk Presiden parti terima wang derma kerana beliau adalah pemegang amanah.

Tetapi semalam juga bekas Presiden UMNO berkata sepanjang 22 tahun beliau memimpin UMNO, wang derma tidak masuk ke akaun peribadi pemegang amanah.

Jadinya.....

Hari ini skrip mereka adalah- PM kesayangan mereka terpaksa pegang duit derma sebanyak itu di dalam akaun sendiri kerana tak percaya pemegang amanah atau mana-mana 'proksi' harta UMNO.

Tidak mustahil esok lusa golongan IM4U ini akan berkata wang tersebut digunakan untuk bayar BR1M atau turunkan tarif elektrik.

Sesungguhnya mereka ini ibarat gerombolan agas-agas yang bergelumang dalam penipuan, ketuanya berjerebu dengan skandal, kemarau dengan idea, bergentayangan ke hulu ke hilir menabur dusta dan nista.

https://www.facebook.com/matrodi.my/posts/409446472596592?fref=nf


HIKAYAT PENYOKONG 1MDB
HIKAYAT PENYOKONG 1MDB

Adapun hikayat ini terlalu amat lanjut. Jika dihikayatkan lagi, jemu orang yang membacanya. Maka asalnya disimpankan juga, kerana hikayat yang amat lanjut itu tiada gemar bagi orang yang berakal adanya.

Syahadan maka setelah melihat kesungguhan akan sekumpulan penyokong, yang siangnya berkata, malamnya bertinta akan sebuah syarikat pelaburan strategik bernama 1MDB, hikayat ini diriwayatkan kembali.

Disebutlah akan penyokong ini yang begitu hebat dalam menangkis sebarang tohmahan ke mana wang pinjaman RM42,000,000,000 telah pergi.

Menurut hikayat dari komen ke komen, apabila diasak dan didesak dengan timbunan soalan, diberikanlah jawapan bahawa ‘tunggulah laporan audit dan PAC dahulu’.

Disebutlah juga bahawa butiran perbelanjaan tidak boleh didedahkan kerana terikat dengan perjanjian kewangan.

Kendatipun begitu, sang Menteri Kewangan 2 serta Presiden 1MDB tidaklah perlu menunggu laporan siasatan atau disekat dengan sebarang perjanjian rahsia.

Arakian maka diadakan sesi soal jawab di TV dan ringkasan perbelanjaan disebarkan ke pelusuk media.

Amatlah kasihan melihat akan nasib penyokong-penyokong ini. Tuan sendiri telah ingkar hatta tidak menurut apa yang telah dikarut.

Adapun hikayat penyokong 1MDB ini terlalu jauh lanjutnya, tidak bernoktah setakat itu.

Kerana kebijaksanaan akal sang penyokong 1MDB, dikatakanlah akan perkara yang tidak terjangkau dek akal fikiran orang kebanyakan.

Setelah itu maka segera dikeluarkan cerita sesungguhnya rakyat jelata beruntung membayar bil elektrik murah. Dikisahkan bahawa bayaran elektrik hanya berjaya dikurangkan hasil pembelian IPP oleh 1MDB.

Syahadan apabila didengar oleh orang ramai akan hal-ehwal itu, bertambah hairanlah mereka dan lalu bertanya- tidakkah keuntungan pemilik-pemilik IPP sudah semakin berkurangan lamanya sebelum kewujudan 1MDB?

Tidakkah sebermula rundingan perjanjian IPP telah lama dilakukan sebelum tarikh 2012 yakni tahun 1MDB menjadi IPP?

Adapun dilondehkan pembohongan akan kisah elektrik ini, si penyokong 1MDB seraya berkata ‘1MDB ini baktinya pada masyarakat tidak kurang Lima Ratus juta ringgit’.

Gegak gempitalah sekalian negara terdengar hal tersebut. Apakah mungkin belanja menaja 2,300 jemaah haji, menukar tayar 67,740 teksi dan memberi 314 pelajar cermin mata adalah separuh belanja urus negeri Johor?

Hatta adanya syarikat gergasi seperti Maybank dan CIMB pun hanyalah melakukan kerja-kerja bakti tidak lebih RM22.7 juta dan RM11.1 juta setahun.

Wujudnya kisah kebaikan 1MDB ini, ianya hanya diketahui melalui hebahan sang penyokong. Tidak terlihat walau sekali pun akan kisah ini dihebah hebohkan oleh pihak pengurusan 1MDB. Tidak jua ia disebut oleh Tuan Presiden sendiri di dalam rumusan perbelanjaan.

Demikianlah betapa hebatnya sang penyokong 1MDB. Ilmunya melebihi pihak 1MDB sendiri. Cerdiknya tidak boleh diikut dan dungunya tidak boleh diajar.

Benarlah kata pujangga:

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa berbelang kaki,
Berguru kepalang ajar,
Bagai bunga kembang tak jadi.


Bisikkanlah kepada penyokong 1MDB akan petua orang tua-tua, bahawa kiambang adalah kiambang, biduk berlalu bertautlah ia.

Pesankanlah, jangan terlalu cepat menyokong kerana zaman berzaman, terlalu banyak musang yang berbulu ayam, yang banyak menyokong membawa rebah.

MatRodi


SKANDAL RM2.6 BILION
SPRM NAK KELENTONG RAKYAT?

Terkejut segala beruk, siamang dan babi montel di hutan bila SPRM menyatakan duit RM2.6 bilion dalam dua akaun pribadi Najib di Ambank Private itu hasil sumbangan derma dari para dermawan. Apakah SPRM sudah siasat dengan teliti siapakah para dermawan yang bermurah hati itu? Apakah SPRM sudah mengelidah dan menyiasat dua akaun itu dari Ambank Private? Apakah bukti-bukti tentang kemasukan wang dari berbagai dermawan itu diperolehi dari Ambank Private? Atau dari BNM yang monitor kemasukan wang yang terlalu banyak dalam akaun Najib yang boleh menimbulkan syak wasangka?

Apakah SPRM kaji dengan teliti fasal 117 M&A 1MDB itu yang memberi kuasa mutlak kepada Najib selaku PM merangkap menteri kewangan merangkap lagi sebagai pengerusi lembaga penasihat 1MDB dalam semua kegiatan dan urusan 1MDB?

Apakah SPRM tidak mensyakki kemasukan wang RM2.6 bilion sebagai luarbiasa memandangkan gaji PM tidak sampai pun RM500 ribu setahun? Apakah SPRM tidak mensyakki bahawa wang itu sebagai rasuah? Kalau SPRM boleh menyiasat dan mengheret pegawai2 kerajaan yang rasuah apakah kemasukan RM2.6 bilion dalam akaun Najib itu ditafsirkan sebagai hasil derma dari para dermawan?

Tak ada manusia yang tidak gila boleh menerima pendapat SPRM ini. Jangan memperbodohkan rakyat. Jangan cuba melindungi perbuatan mungkar sebagai sesuatu yang halal di mata rakyat dan Allah.

Akhbar WSJ telah mendedahkan USD681 juta datang dari syarikat Tanora Finance, sebuah syarikat dari British Virgin islands dan RM42 milion lagi datangnya dari syarikat SRC International Sdn Bhd yang dulunya menjadi anak syarikat 1MDB tetapi selepas tahun 2012 dimasukkan sebagai syarikat di bawah Kemneterian Kewangan. Wang dari kedua syarikat ini yang dikatakan masuk dalam dua akaun pribadi Najib di Ambank Private. Najib dalam kenyataan akhbarnya secara tidak langsung mengakui dia punya dua akaun di bank tersebut tetapi menafikan menggunakan wang itu untuk kepentingan dirinya.

Apakah SPRM dalam siasatannya tidak tahu sumber kemasukan wang itu? Juga buat-buat lupa atau tidak faham kenyataan Najib yang mengakui dua akaun itu kepunyaannya, dan dia kononnya tidak menggunakan wang itu untuk dirinya? Apakah SPRM sudah menyiasat dengan teliti siapakah yang mengendalikanTanora Finance dari British Virgin island itu? Apakah Djo Low? Bagaimanakah SPRM boleh membuat kesimpulan wang itu datangnya dari dermawan-dermawan untuk Najib walhal, menurut WSJ, wang itu datangnya dari dua sumber syarikat saja?.

Reputasi SPRM sebagai agensi yang memerangi rasuah dan penyelewengan sudah tercemar teruk. Kalau PM boleh memiliki RM2.6 bilion dalam dua akaun pribadinya dianggap bukan rasuah tetapi sumbangan "super ikhlas" dari para "dermawan" (mengikut WSJ dari dua sysrikat saja) maka tidaklah hairan mengapa rakyat mempertikaikan pasukan petugas khas "Empat Abdul" yang dipilih Najib!

Najib seperti singa tua yang luka terperangkap cuba mencari jalan untuk melepaskan siksaan batinnya akibat bala 1MDB ini. Falsafah politiknya "Tunai itu raja" akhirnya membawa duka nestapa dan kehilangan kuasa dan jawatan kelak. Maruahnya, hargadirinya dan keyakinan rakyat terhadapnya sudah pupus akibat tindakannya yang tdak bijaksana sebagai pemimpin parti dan kerajaan. Dia boleh memperalatkan siapa saja untuk menyelamatkannya dari kehilangan kuasa. Tapi dia tidak boleh menipu Allah Yang Maha Kuasa. Tali hayat politiknya tidak lama akan putus sebelum akhir tahun ini menurut berbagai pendapat para pemerhati politik. SPRM boleh kelentong tapi rakyat hanya berkata poooorrrraaaaahhhhhh!

10 comments:

TM said...

PM terbaik M'sia. Ringgit semakin jatuh dan imej negara merudum. Pecat semua musuh MDB. JOM KITA PANGKAH PAS pula kali ni.

TM said...

PM terbaik M'sia. Ringgit semakin jatuh dan imej negara merudum. Pecat semua musuh MDB. JOM KITA PANGKAH PAS pula kali ni.

IBU TIJA said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

ibu mustika said...

Saya ingin menyampaikan kepada seluruh TKW yang bekerja di negeri orang saya ibu mustika seorang TKW DI HONGKONG pengen pulang ke indo tapi gak ada ongkos sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan susah gaji suami itupun buat makan sedangkan hutang banyak kebetulan suami saya buka-buka internet mendapatkan nomor KI WARA katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah jadi saya coba hubungi KI WARA dan minta angka ternyata betul-betul tembus 100% bagi saudarah-saudara di indo mau di luar negeri apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan masalah anda hubungi KI WARA di nomor (_082_322_214-888_) ini asli bukan rekayasa atau silahkan buktikan sendiri. KLIK BOCORAN TOGEL JITU DISINI

JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Majid Vijah said...

Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi?
Pinjaman tunai perniagaan?
Pinjaman tidak bercagar
Pinjaman yang cepat dan mudah?
Proses cepat permohonan?
Kelulusan dalam masa 24-72 jam?
Tiada pinjaman yuran tersembunyi?
Pembiayaan dalam kurang dari 1 minggu?
Mendapatkan tidak bercagar modal kerja?
Hubungi kami di:majidvijahlending@gmail.com

PERKHIDMATAN PINJAMAN YANG DISEDIAKAN TERMASUKLAH:
================================
* Komersil pinjaman.
* Pinjaman peribadi.
* Perniagaan pinjaman.
* Pelaburan pinjaman.
* Pembangunan pinjaman.
* Pengambilan pinjaman.
* Pembinaan pinjaman.
* Perniagaan pinjaman dan banyak lagi:

BORANG PERMOHONAN PINJAMAN:
=================
Nama penuh:...
Pinjaman amaun yang diperlukan:.
Tujuan pinjaman:...
Tempoh pinjaman:...
Jantina:...
Status perkahwinan:...
Lokasi:...
Alamat rumah:...
Bandar:...
Negara:...
Telefon:...
Bergerak / your:...
Pekerjaan:...
Pendapatan bulanan:...

Hubungi kami di:majidvijahlending@gmail.com

Majid Vijah said...

Do you need Personal Loan?
Business Cash Loan?
Unsecured Loan
Fast and Simple Loan?
Quick Application Process?
Approvals within 24-72 Hours?
No Hidden Fees Loan?
Funding in less than 1 Week?
Get unsecured working capital?
Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
================================
*Commercial Loans.
*Personal Loans.
*Business Loans.
*Investments Loans.
*Development Loans.
*Acquisition Loans .
*Construction loans.
*Business Loans And many More:

LOAN APPLICATION FORM:
=================
Full Name:................
Loan Amount Needed:.
Purpose of loan:.......
Loan Duration:..
Gender:.............
Marital status:....
Location:..........
Home Address:..
City:............
Country:......
Phone:..........
Mobile / Cell:....
Occupation:......
Monthly Income:....

Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

Arab Loan said...


Brothers/Sister's. Are you looking for loan to finance your large or small business,we'll help you get the large amount of loan you desire for your business,we offer first class business and commercial loan to enable small scale business attain success in obtaining start up or refinance their business Bad credit rating accepted and poor business performance are accepted.apply today via email):arabloanfirmserves@gmail.com

Arab Loan said...


Brothers/Sister's. Are you looking for loan to finance your large or small business,we'll help you get the large amount of loan you desire for your business,we offer first class business and commercial loan to enable small scale business attain success in obtaining start up or refinance their business Bad credit rating accepted and poor business performance are accepted.apply today via email):arabloanfirmserves@gmail.com

William Emamllua said...

berita kepada anda semua yang baik, adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau adakah anda memerlukan pinjaman untuk kekal sehingga A Emamllualoanfirm perniagaan adalah yang terbaik pemberi pinjaman pinjaman dalam talian yang boleh anda fikirkan di dunia dengan hanya 2%, anda boleh mendapatkan pinjaman anda dalam 2hours hubungi kami sekarang di E-mel} Emamllualoanfirm@gmail.com Allah memberkati anda, dan kami berjanji anda yang terbaik.

Post a Comment

Sila beri pandangan anda, elakkan dari kata nista atau kata-kata di luar peradaban. Pandangan Tulus dari anda amat dihargai, terima kasih.

 
Copyright 2009 abatasa ii. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan